Qn. 1. What is the procedure to get admission for B.Tech. in Amrita University ?

Ans: A candidate should have a pass in 10+2 ( class XII ) or its equivalent securing an aggregate of 60% marks in Mathematics, Physics and Chemistry with not less than 55% marks in each of these three subjects (or) a three year Diploma in engineering with minimum 60% marks, awarded by any State Board of Technical Education and also should appear for Amrita Entrance Exam to be eligible to get admission based on his / her rank in the entrance exam. Age restrictions apply. See section 3.1 & 3.2 in the Information Handbook.

Qn. 2. Can a candidate who has scored high rank in any other national or state entrance exam get direct admission in Amrita?
Ans : No. Only candidates who appeared for Amrita Entrance Exam 2015 are eligible for admission.

Qn. 3. Is Amrita Vishwa Vidyapeetham affiliated to any University for purpose of recognition of degrees?
Ans : No. Amrita Vishwa Vidyapeetham is a University established under sec 3 of UGC Act 1956. Being a University, the question of affiliation to another university does not arise. Since the university is recognized by UGC and Ministry of HRD, Govt. of India, the courses offered by Amrita University are recognized. The University is accredited by National Assessment and Accreditation Council ( NAAC ) with ‘A’ Grade in 2009 and 2014. The HRD Ministry’s Panel Report (2010) on Deemed Universities has graded Amrita in Category ‘A’.

Qn. 4. How is Amrita B.Tech.Programme designed?
Ans : Choice Based credit system with continuous evaluation is followed in semester pattern.

Qn. 5. Is campus transfer possible after joining the B.Tech. programme in anyone of the Amrita campuses?
Ans : No. There is no provision for campus transfer.

Qn. 6. What is faculty student ratio for the engineering programmes?
Ans : 1 : 12 approximately

Qn. 7. Where should I attend the counselling for B.Tech. admission?
Ans : You can attend the counselling in any one of the three campuses at your convenience and opt any branch in any one of the three campuses according to the availability of seat at the time of your counselling.

Qn. 8. At the time of counselling, is the presence of candidate compulsory?
Ans : Yes, the candidate along with his parent or guardian shall be present at the counselling desk.

Qn.9. At the time of counselling, is it enough if I produce Photostat copies of my certificates?
Ans : Sorry. Original certificates are to be produced (see section 20 in the Handbook.)

Qn.10. If I do not receive call letter in time to attend the counselling, what can I do?
Ans : The rank list and counselling schedule will be published in the university website. Candidates who do not get the intimation letter shall check the website and if their rank is included for counselling, they may attend the counselling with all their original certificates as specified. Moreover they may contact the university office in this regard before the date of counselling.(Ph : 0422 2685169/170)

Qn.11. In XII class exam my average marks for Physics, Chemistry and Mathematics is above 60% but in Physics the score is less than 55%. Can I attend the counselling?
Ans : No. You should get 55% or more in Mathematics, Physics and Chemistry each together with 60% aggregate in these three subjects.

Qn.12. After admission, if one wants to withdraw from the programme, what about the refund of fees?
Ans : Refer to section 21 in the Information Handbook. Refund will be given as per the regulations of the University.

Qn.13. What happens if the internet connectivity fails during the payment process?
If the payment is done, you will get the application number. In case of double payments, university will refund the extra amount paid.

Qn.14. How can I download the hall ticket?
Hall ticket can be downloaded from the same site by entering the email id and date of birth